miercuri, 13 ianuarie 2016

Băncile vor da faliment pe banii depunătorilor! ROMÂNIA este una dintre țările cele mai expuse!



Dacă până acum falimentul oricărei bănci se făcea pe banii întregii populații, de curând acest sistem a fost modificat. Astfel pentru creditele neperformante, administrarea proastă sau frauduloasă a băncii nu vor mai plăti toți românii prin acoperirea pierderilor de la bugetul public ci răspunderea va reveni strict depunătorilor. Adică celor ce au relații cu banca respectivă. Măsura pare a fi una firească, fiindcă nimeni nu este obligat să suporte falimentele survenite de entități ce nu au nici o legătură cu populația. Un faliment se suportă de către cei implicați, strict.
 Camera Deputaților a adoptat legea privind redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și firmelor de investiții, care transpune integral Directiva 59 din 2014 (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD) și care prevede confiscarea depozitelor negarantate (bail-in-ul) pentru salvarea băncilor cu probleme.
Urmând să fie transmisă Preşedinţiei spre promulgare, această lege a fost modificată cu o serie de amendamente venite din partea Băncii Naţionale a României (BNR). Unul dintre amendamentele care au fost modificate în totalitate vizează răspunderea civilă a conducerii BNR, în anumite cazuri:
”Acţionarii băncilor sunt oarecum legaţi de mâini şi de picioare, însă trebuie salvat sistemul bancar, nu interesul acţionarilor. Dacă vor fi deschise procese în instanţă legate de procedura de salvare a băncii, programul merge mai departe. Ideea modificării acestui articol este că BNR nu acţionează şi nu trebuie să acţioneze în favoarea acţionarilor, ci pentru ca sistemul bancar să nu fie afectat. Amendamentul a fost făcut pentru situaţia în care, dacă acţionarii înregistrează pierderi, să nu se îndrepte împotriva BNR. Scopul este ca activele toxice să fie separate de cele bune. Aşa ni s-a explicat de către BNR”, a spus fostul ministru de finanţe Gheorghe Ialomiţianu.
Legea ar fi trebuit adoptată pana la finalul anului trecut, motiv pentru care România și alte cinci țări europene (Polonia, Cehia, Olanda, Suedia și Luxemburg) au fost reclamate luna trecută la Curtea de Justiție a Uniunii Europene de către Comisia Europeană, cu amenințarea de a plăti o amendă pentru fiecare zi de întârziere în adoptarea legii.

Avocatul Gheorghe Piperea a comentat modificările aduse Legii bail-in-ului.

„Pe lângă faptul că cei din conducerea BNR se asigură că nu vor păţi nimic, Banca Națională dă de înțeles că se așteaptă la situații foarte grave, de falimente bancare şi bail-in, iar amendamentul nu se referă la acţionari, ci la deponenți, aceștia fiind singurii care vor pierde. Probabil că BNR s-a gândit că aceşti deponenţi cu bani se vor coaliza şi vor acționa în judecată Banca Centrală. Pentru prevenirea unei situaţii de acest gen, s-a apărat”, a precizat Piperea. – activenews.ro
Dar ce înseamnă acest “bail in”?
 In linii mari, bogăția va fi transferata de la depunătorii de bani in banci in patrimoniul băncii propriu zise în scopul de a deveni solventa. Ceea ce înseamnă ca deponenții ar putea pierde toate economiile în câteva secunde dacă băncile mari din UE devin insolvabile, iar cu bani acestor deponenți se vor plăti mecanismele de furat care au făcut ca aceste bănci sa devina insolvabile… pentru ca de la contribuabili nu se mai pot lua.
Nici o banca, nu va mai fi sigura în UE, , si nici o depunere de bani nu va mai fi sigur ca va mai putea fi rambursata. Unele tari au tărăgănat luarea deciziei, dar acum este un ultimatum care trebuie respectat de toate tarile UE…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu